Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Οδηγός επιβίωσης στην Βουδαπέστη-μέρος 3

Γειά σας και πάλι αγαπητοί αναγνώστες,νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανεβάσω και το 3ο και τελευταίο μέρος του τριπλού αφιερώματος για την πρωτέυουσα της Ουγγαρίας.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Όπως κάθε ευρωπαϊκή πρωτέυουσα,έτσι και η Βουδαπέστη έχει κάποια βασικά αξιοθέατα που αποτελούν τουριστική αττραξιόν.
Γέφυρες του Δούναβη
Ο Δούναβης διασχίζει όλη την Βουδαπέστη και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Βούδα και στην Πέστη.Η Βούδα είναι η πλευρά της παλιάς πόλης,ενώ στην Πέστη είναι η σύγχρονη πόλη.Το πέρασμα ανάμεσα στις 2 πλευρές γίνεται με γέφυρες που περνάνε πάνω απ'τον Δούναβη.Υπάρχουν συνολικά 8 γέφυρες και η κάθε μία έχει το δικό της στύλ.Κάποιες φωτίζονται κιόλας το βράδυ και από κάποιες περνάει και το τράμ.Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Η δημοφιλέστερη είναι η γέφυρα Széchenyi Chain Bridge 

Ποταμόπλοια του Δούναβη
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας αξίζει μία φορά να κάνετε βόλτα στον Δούναβη με ποταμόπλοιο.Υπάρχουν και ποταμόπλοια-εστιατόρια που κατά την διάρκεια της βόλτας σερβίρουν και δείπνο με συνοδεία πιάνου.Αν χρησημοποιήσετε κάποιο τουριστικό λεοφορείο,πιθανόν με το ίδιο εισητήριο να δικαιούστε και μία βόλτα με καραβάκι.Καλό θα ήταν την μέρα που επιλέξετε να κάνετε την βόλτα να έχει καλό καιρό για να μπορείτε να βγείτε στο κατάστρωμα και να απολάυσετε την θέα.Ακόμη υπάρχουν και κάποια ποταμόπλοια που βρίσκονται μονίμως αραγμένα στις όχθες του Δούναβη και λειτουργούν σαν εστιατόρια ή μπαράκια,όμως οι τιμές στα μενού τους είναι λίγο τσουχτερές.

Κοινοβούλιο
Το Ουγγρικό κοινοβούλιο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτήρια της πόλης.Βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης και είναι και επισκέψιμο από τους τουρίστες.Όμως για να το επισκευτείτε θα πρέπει να κάνεται κράτηση από πριν σε κάποιο γκρούπ ξενάγησης .Ξεναγήσεις γίνονται νομίζω σχεδόν κάθε 1-2 ώρες.Κοντινό μετρό:Kossuth lájos tér (M2)

Βασιλική Αγ.Στεφάνου
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και ψηλότερο καθεδρικό ναό της πόλης.Ο Αγ. Στέφανος είναι επίσεις και ο προστάτης της Βουδαπέστης.Αξίζει να ανεβείτε και στον πύργο του τρούλου.Η θέα από πάνω είναι εκπλητική.Η πρόσβαση γίνεται με ασανσέρ και το εισητήριο κοστίζει 500 HUF(περ.1.50 €).Κοντινό μετρό :Bájsky-Zsilinsky utca(M1)

Συνοικία κάστρου της Βούδας
To κάστρο της Βούδας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.Προσφέρει καταπληκτική θέα στην πόλη και εκεί βρίσκονται και άλλα επιμέρους αξιοθέατα όπως το ανάκτορο,η εθνική πινακοθήκη,το ιστορικό μουσείο,ο πύργος των ψαράδων,η εκκλησία Matthyias κ.α. Η πρόσβαση επάνω στον λόφο του κάστρο γίνεται με 4 τρόπους:
α. Με σκάλες:Υπάρχουν σκάλες που συνδέουν το κάτω μέρος της Βουδας με τον λόφο του Κάστρου.Είναι ο πιο κουραστικός τρόπος για να ανέβετε,αλλά κάνετε καλή γυμναστική.
β.Με λεωρορείο:Υπάρχουν γραμμές λεωφορείων που συνδέουν τον σταθμό Szall Kalman ter(M2) με τον λόφο του κάστρου μέσο περιφερειακού δρόμου.Επίσεις τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία ανεβαίνουν και στο κάστρο κατα την διάρκεια της διαδρομής τους. 
γ. Με τελεφερίκ:Είναι ίσως ο ωραιότερος τρόπος αφού προσφέρει εκπληκτική θέα κατά την ανάβαση αλλά είναι και ο ακριβότερος αφού το εισητήριο κοστίζει 1200 HUF(περ.4 €)
δ.Με ασανσέρ:Υπάρχουν ασανσέρ που συνδέουν τον λόφο του κάστρου με την συνοικία Taban της Βούδας.Νομίζω αλλάζεις 3 ασανσέρ για να φτάσεις μέχρι την κορυφή του κάστρου.Τα συγκεκρειμένα ασανσέρ είναι δωρεάν.Υπάρχουν όμως και γρήγορα ασανσέρ express(gyórslift) που συνδέουν απευθείας την Βούδα με την κορυφή του κάστρου και ξεκινούν από την πλατεία Dózsa Györgi tér(Πρόσβαση με λεωφορείο 916 και τράμ 16) και χρεώνονται 100 HUF/άτομο(περ. 0.30 €)


Παλάτι Gresham
Το παλάτι αυτό αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής Art nouveau.Φτιάχτηκε το 1906.Σήμερα στεγάζει το πασίγνωστο 5άστερο ξενοδοχείο Four seasons hotel.Ακόμα κι αν δεν μένετε σε αυτό το ξενοδοχείο,αξίζει μία επίσκεψη
Κοντινά μετρό:Vörösmarty ter(M1),Deák Ferenc tár(M1,M2,M3)


Πλατεία ηρώων
Μία από τις πιο γνωστές πλατείες της πόλης όπου υπάρχουν μνημεία σημαντικών ηγετών της Ουγγαρίας και το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.Γύρω απ΄την πλατεία ηρώων βρίσκονται ο τεράστιος ζωολογικός κήπος της πόλης,το πάρκο Varosliget ,τα λουτρά Szechenyi και το μουσείο σύγχρονης τέχνης,Η πλατεία ηρώων βρίσκεται στο τέρμα της λεωφόρου Andrássy,μία από τις κεντρικότερες λεωφόρους της πόλης.Κοντινό μετρό: Hösök tere(M1)




Σπίτι του τρόμου

Αποτελεί μουσείο αφιερωμένο στα θύματα των βασανισμών των ναζί.Έχει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα.Αξίζει να το επισκευθείτε.Βρίσκεται στην λεωφόρο Andrassy.Κοντινό μετρό:Vörösmarty utca(M1)

Citadella,άγαλμα ελευθερίας
|Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Szent Gellert και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης.Η πρόσβαση γίνεται με λεωφορεία που ξεκινάνε από τον σταθμό Szent gellert(Μ4) του μετρό και φτάνουν μέχρι ενός σημείου.Από εκεί και πέρα για να φτάσετε στην κορυφή το παίρνετε με τα πόδια,αλλά αξίζει τον κόπο.


Νησί μαργαρίτας
Είναι νησί που βρίσκεται καταμεσής του Δούναβη.Έχει ένα τεράστιο πάρκο με κήπους και συντριβάνια και κάποιες καφετέρειες.Είναι ιδανικό για χαλαρή βόλτα.Καλύτερα να το επισκευθείτε κατά την διάρκεια της ημέρας γιατί το βράδυ όλα κλείνουν.Η πρόσβαση γίνεται μέσο των γεφυρών Arpad hid(τραμ 1) και Margit hid(προαστιακός-Η5)


Όπερα
Η κρατική όπερα της Ουγγαρίας αποτελεί ένα από τα πιό ιστορικά κτήρια.Είναι επισκέψιμη από το κοινό και γίνονται και ξεναγήσεις σε διάφορες γλώσσες.Αξίζει μία επίσκεψη.Κοντινό μετρό:Opera(M1)


Εβραϊκή συνοικία-Συναγωγή Dohany street
Είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή συναγωγή της ευρώπης και διαθέτει και μουσειακό χώρο.Γίνονται και ξεναγήσεις.Κοντινό μετρό Blaha lujza tér(M2)

ΛΟΥΤΡΑ-ΣΠΑ
Η Βουδαπέστη έχει τα περισσότερα θερμά λουτρά στην Ευρώπη.Εκεί τα θερμά λουτρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και τα επισκέπτονται άτομα όλων των ηλικιών και όχι μόνο ηλικιωμένοι όπως ισχύει εδώ.Αν πάτε Βουδαπέστη αξίζει να επισκευτείτε οπωσδείποτε κάποια θερμά λουτρά.Θα σας χαλαρώσουν όσο δεν φαντάζεστε.Μερικά γνωστά είναι τα λουτρά Széchenyi,τα λουτρά Rudas,τα λουτρά Danubius στο νησί της μαργαρίτας και το κέντρο Aquaworld που διαθέτει αρκετές θερμαινόμενες πισίνες,Jacuzzzi,σάουνα,μασάζ και νεροτσουλήθρες.Η πρόσβαση εκεί γίνεται με λεωφορείο shuttle bus που περνάει κάθε μία ώρα από την πλατεία ηρώων
Széchenyi Baths


Aquaworld

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Στην Ουγγαρία,όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός Ελλάδας ο νόμος εφαρμόζεται κατά γράμμα το κάπνισμα απαγορέυεται αυστηρά σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.Αν πιαστείτε να καπνίζετε σε κλειστό χώρο ή οπουδείποτε υπάρχει η πινακίδα "Tilos a dohányzás"(απαγορέυεται το κάπνισμα) θα μπείτε σε μεγάλους μπελάδες και θα κληθείτε να; πληρώσετε ένα αρκετά τσουχτερό πρόστιμο.Ακόμη το κάπνισμα απαγορέυεται και στο εσωτερικό των δωματίων των περισσότερων ξενοδοχείων.Γι'αυτό όσο είστε στο ταξίδι ξεχάστε αυτά που ξέρατε εδώ και καπνίστε μόνο σε εξωτερικούς χώρους.Ακόμη απαγορέυεται να πετάτε και τις γόπες όπου νά'ναι.Υπάρχουν κάδοι γι'αυτόν τον σκοπό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αν έχετε οποιαδείποτε απορία σχετικά με την Βουδαπέστη και δεν έχετε βρεί απάντηση,μπορείτε να απευθυνθείτε στο κεντρικό γραφείο πληροφοριών της Βουδαπέστης που βρίσκεται στην πλατεία ηρώων

DOs AND DON'Ts
Τελειώνοντας το αφιέρωμα,γράφω κάποια τελευταία tips σχετικά με το τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος που ταξιδέυει στην Βουδαπέστη:

                                                                        DOs

  Φτιάξτε ένα πρόχειρο πρόγραμμα για το τι θα επισκευτείτε την κάθε μέρα του ταξιδιού σας
þ  Μελετήστε κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό για να κατατοπιστείτε
þ  Έχετε πάντα χάρτη μαζί σας
þ   Αποθηκέυστε στις επαφές του κινητού σας κάποια χρήσιμα τηλέφωνα όπως το τηλέφωνο του ξενοδοχείου που μένετε, τηλέφωνα κάποιων υπηρεσιών ταξί, το τηλέφωνο της Ουγγρικής αστυνομίας, το τηλέφωνο της υπηρεσίας ασθενοφόρων και το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας. Κάποια από αυτά τα έχω γράψει παρακάτω
þ   Συμβουλευτείτε, αν έχετε, κάποιον γνωστό,φίλο ή συγγενή που έχει πάει Βουδαπέστη παλιότερα για να σας κατατοπίσει και να σας λύσει τυχόν απορίες
þ  Αν δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι ή έχετε κάποια απορία, μην ντραπείτε να ρωτήσετε περαστικούς. Ρωτώντας πας στην πόλη. Ρωτάτε τόσο ντόπιους όσο και άλλους τουρίστες να σας λύσουν τυχόν απορίες ή να σας δώσουν οδηγίες για κάτι σε περίπτωση που δυσκολέυεστε και μην ντραπείτε με τον φόβο μήπως δεν σας καταλάβουν. Η συντριπτική πλοιοψηφία τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων τουριστών γνωρίζουν τα βασικά αγγλικά ώστε να συννενοηθούν. Αν κάποιος δεν σας καταλάβει δεν χάνετε τίποτα, ούτε γίνεστε ρεζίλι, απλώς ρωτάτε κάποιον άλλον. Γενικά προτιμάτε τους νεότερους σε ηλικία, διότι οι ηλικιωμένοι συχνά δεν γνωρίζουν αγγλικά.
þ Πιάστε την κουβέντα με τους ντόπιους. Αν βρείτε Ούγγρους που ξέρουν αγγλικά και δείχνουν πρόθυμοι να κουβεντιάσουν ,μην ντραπείτε να συζητήσετε μαζί τους ότι σας απασχολεί σχετικά με το ταξίδι σας.Από τους ντόπιους μπορεί να μάθετε μυστικά που δεν υπάρχουν σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό.
þ   Την πρώτη μέρα που θα φτάσετε στο ξενοδοχείο σας, συμβουλευτείτε την ρεσεψιόν για κάποιες πρώτες πληροφορίες. Οι ρεσεψιονίστ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους τουρίστες. Ζητήστε τους και αν μπορούν να σας δώσουν βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, καταλόγους εστιατορίων και μαγαζιών κτλ.
þ    Μάθετε ουγγρικά. Αν πάτε χωρίς να ξέρετε ούτε λέξη στα ουγγρικά, θα δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε πινακίδες και επιγραφές (δεν έχουν όλες μετάφραση στα αγγλικά) και θα νιώσετε λίγο χαμένοι στο διάστημα. Καλό θα είναι να ξέρετε να αναγνωρίζετε κάποιες βασικές λέξεις σε περίπτωση που τις ακούσετε ή τις δείτε γραμμένες. Καλό θα ήταν να πάρετε μαζί και κάποιο λεξικό ή κάποιο λεξιλόγιο βασικών λέξεων και εκφράσεων. Σύντομα θα ανεβάσω το λεξιλόγιο που είχα φτιάξει για το δικό μου ταξίδι στην Βουδαπέστη.
þ Κατεβάστε βοηθητικές εφαρμογές στο κινητό σας όπως μεταφραστή, χάρτες, οδηγό μέσων μαζικής μεταφοράς και νομισματικό μετατροπέα. Αν έχετε android ,στο Play store θα βρείτε αρκετές χρήσιμες εφαρμογές για το ταξίδι σας.
þ   Δοκιμάστε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε κάτι απ’τον φόβο μήπως δεν σας αρέσει. Η μισή απόλαυση ενός ταξιδιού είναι η γαστρονομική εξερέυνηση.
þ    Τραβήξτε φωτογραφίες. Επειδ 1 εικόνα=1000 λέξεις,οι φωτογραφίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε για πάντα ζωντανές τις αναμνήσεις από το ταξίδι σας.Τραβήξτε όσο περισσότερες μπορείτε και μην τσιγκουνέυεστε την μνήμη. Με τις ψηφιακές μηχανές με μία 16άρα μνήμη που κοστίζει γύρω στα 30 € μπορείτε να τραβήξετε πάνω από 1000 φωτογραφίες.Αν πάλι προτιμάτε την πιο ζωντανή κινούμενη εικόνα,εφοδιαστείτε με βιντεοκάμερα και καταγράψτε σαν δαιμόνιος ρεπόρτερ κάθε στιγμή του ταξιδιού σας .Αν είστε πολλά άτομα ορίστε κάποιον που θα αναλάβει τις φωτογραφίες και κάποιον που θα αναλάβει την βιντεοσκόπηση και μετά το τέλος του ταξιδιού γράψτε σε cd όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες και μοιράστε τα σε όλους όσους συμμετείχαν στο ταξίδι.
þ   Εξηκιωθήτε με τα χρήματα και  προσέξτε μην σας εξαπατήσουν. Πολλοί τουρίστες μπερδέυονται λόγο του διαφορετικού νομίσματος με αποτέλεσμα να πέφτουν αρκετές φορές θύματα οικονομικής εξαπάτησης χωρίς να το καταλάβουν .Μετράτε πάντα τα ρέστα που σας δίνουν και τσεκάρετε τις τιμές.Εκτός από το να σας εξαπατήσουν μπορεί λόγο της απειρίας σας με το τοπικό νόμισμα να εξαπατηθείτε από τον ίδιο σας τον εαυτό αφού μπορεί να μην καταλάβετε αν κάτι είναι φθηνό ή ακριβό. Αν δυσκολέυεστε να υπολογίσετε αν κάποια τιμή είναι λογική ή όχι τσεκάρετέ το επιτόπου με κάποια εφαρμογή νομισματικής μετατροπής του κινητού σας. Για να κάνετε εμπειρικά τις μετατροπές ένα καλό κόλπο είναι να λάβετε υπόψη ότι η ισοτιμία φιορινιού-ευρώ είναι παρόμοια με την ισοτιμία δραχμής-ευρώ. Θα βοηθηθείτε αρκετά. Φανταστείτε λοιπόν ότι τα φιορίνια είναι δραχμές και δεν θα πέσετε έξω.
 þ   Φροντίστε να έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ.Βοηθάει πολύ στο να φτιάξετε ένα                                     πρόγραμμα-πλάνο για το πού θα πάτε,αλλά και για να εντοπίσετε πού ακριβώς βρίσκονται τα              μέρη που θέλετε να πάτε.Αν δεν έχετε κάποιο πακέτο κινητής τηλεφωνίας που να δίνει δωρεάν mb στο εξωτερικό,επιλέξτε τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο με wi-fi(τα περισσότερα έχουν)
  þ     Αν το επιτρέπει το πορτοφόλι σας επιλέξτε να πάτε με ταξιδιωτικό γκρούπ που να περιλαμβάνει         μετακινήσεις και ξεναγήσεις.Θα σας γλιτώσει από περιττό κόπο και ψάξιμο.Διαφορετικά πάρτε         τις πρώτες μέρες κάποιο τουριστικό λεωφορείο (π.χ. Big Bus) για να κάνετε μια βόλτα σε όλα τα αξιοθέατα έτσι ώστε να μάθετε ακριβώς που είναι το καθένα .

DON'Ts
   ý Μην ψάχνετε να βρείτε τα συγκεκρειμένα εστιατόρια,μπάρ,καφετέριες κτλ. που προτείνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.1ον  είναι αρκετά δύσκολο και εκνευριστικό να ψάχνετε σαν μαλάκες να βρείτε με τον χάρτη συγκεκρειμένη οδό και αριθμό κάποιου μαγαζιού που προτείνει ο  ταξιδιωτικός οδηγός. Είναι σαν να ψάχνετε βελόνα στ’άχυρα.2ον αν ο ταξιδιωτικός οδηγός που έχετε έχει γραφτεί πριν χρόνια, πιθανόν κάποια από τα μαγαζιά που ψάχνετε να έχουν κλείσει ή  μεταφερθεί. Σκευτείτε πόσο εκνευριστικό είναι να ψάχνεις για ώρα ένα μαγαζί που είδες στον ταξιδιωτικό οδηγό ότι βρίσκετε στην τάδε οδό και αριθμό και όταν το βρίσκεις μετά από 2 ώρες  περιπλάνηση να ανακαλύπτεις ότι έχει κλείσει
       ý  Μην κάνετε το λάθος να προσπαθείτε να γυρίσετε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε μέσα σε μία μέρα. Δεν θα προλάβετε να δείτε όσα νομίζετε ότι μπορείτε να δείτε, όσα δείτε θα τα δείτε βιαστικά, θα ψοφήσετε απ’την κούραση,δεν θα απολάυσετε τα αξιοθέατα όσο θα τα  απολαμβάνατε αν τα γυρνούσατε χαλαρά και με το πάσο σας και θα εκνευριστείτε όταν νυχτώσει και ανακαλύψατε ότι δεν προλάβατε να δείτε όσα σχεδιάζατε.Εξάλλου τα περισσότερα μουσεία,εκκλησίες,πινακοθήκες κτλ. κλείνουν στις 5 το απόγευμα.Διακοπές=χαλάρωση και  ξεκούραση,γι’αυτό μην κάνετε το λάθος να τρέχετε σαν τους Βέγγους να προλάβετε να τα γυρίσετε όλα λες και σας κυνηγάνε. Φτιάξτε ένα καλό πλάνο βλέποντας το πολύ 2-3 αξιοθέατα  την ημέρα.
 ý  Δεν είναι ανάγκη να μπαίνετε σε κάθε μουσείο που βρίσκετε μπροστά σας.Θα σας φύγουν πολλά  χρήματα στα εισητήρια χωρίς να το καταλάβετε.Επιλέξτε να επισκευτείτε επιλεγμένα μουσεία  που σας ενδιαφέρουν.
  ý  Μην ψάχνετε να βρείτε να φάτε σε εστιατόριο μετά τις 10-11 το βράδυ.Τα περισσότερα         εστιατόρια σταματάνε να σερβίρουν εκείνη την ώρα.Αν βγείτε αργά και ψάχνετε να φάτε  η μόνη  επιλογή είναι τα φαστφουντάδικα σε συγκεκρειμένες περιοχές.Αν θέλετε να φάτε βραδυ σε εστιατόριο φροντίστε να πάτε νωρίτερα.Το ίδιο ισχύει και το μεσημέρι.Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν μεσημεριανό μέχρι τις 3-4 και ξαναανοίγουν κατά τις 6 για δείπνο.
  ý  Μην πάτε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής τελευταία στιγμή. Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν την επιβίβαση της πτήσης σας.Οι έλεγχοι σε πολλά αεροδρόμια του  εξωτερικού είναι αρκετά πιο αυστηροί και εξωνυχιστικοί  απ’ότι στα ελληνικά αεροδρόμια.Αν πάτε 1 ώρα πριν νομίζοντας ότι θα προλάβετε, μπορεί η ουρά στον έλεγχο να είναι αρκετά  μεγαλύτερη απ’ότι περιμένετε και να χάσετε την πτήση.Καλύτερα να φτάσετε νωρίτερα και να έχετε και χρόνο να κάνετε βόλτα στα καταστήματα του αεροδρομίου παρά να φτάσετε στο τσακ  και να κυνδινέυετε να χάσετε την πτήση.Αν συμβεί κάτι τέτοιο τα εισητήρια δεν αποζημιώνονται  και θα πρέπει να βγάλετε καινούρια.
  ý Μην πάρετε ρούχα με λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό της Ελλάδας.Το κλίμα της κεντρικής     Ευρώπης είναι αρκετά διαφορετικό από το δικό μας μεσογειακό κλίμα.Αν πάρετε ελαφρυα/καλοκαιρινά ρούχα σκεπτόμενοι ότι εδώ  είχε λιακάδα και ζέστη όταν φύγατε,θα καταλήξετε να τριγυρνάτε στο ψοφόκρυο με κοντομάνικα και στο τέλος θα αναγκαστείτε να αγοράσετε ρούχα  από εκεί προκειμένου να αντέξετε το κρύο.Συμβουλευτείτε κάποιο αξιόπιστο καιρικό site όπως το   accuweather.com για  την μακροχρόνια πρόβλεψη του καιρού της Βουδαπέστης για τις μέρες πουθα φύγετε και πάρτε ανάλογα ρούχα.
 ýΑν δεν έχετε δωρεάν Mb για εξωτερικό στο πρόγραμμα του κινητού σας μην επιχοιρήσετε να  ενεργοποιήσετε την κίνηση δεδομένων στο κινητό.Θα καταχρεωθείτε.Καλύτερα αν χρειαστείτε  ίντερνετ να ψάξετε για wi-fi.Σίγουρα θα βρείτε κάπου.
 ý Αποφύγετε  μαγαζιά με "κράχτες" απ'έξω που καλούν τους περαστικούς στο μαγαζί.Σκευτείτε ότι αν ήταν καλό το μαγαζί δεν θα χρειαζόταν κράχτη για να προσελκύσει πελάτες.Επίσεις αποφύγετε τα μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές(π.χ. συνοικία του κάστρου).Επειδή οι ιδιοκτήτες τους ξέρουν ότι στην περιοχή συχνάζουν μη εξοικιωμένοι με το νόμισμα τουρίστες,συχνά προσπαθούν να τους εξαπατήσουν και ανεβάζουν τις τιμές.Αν χρειαστεί να ψωνίσετε ή να φάτε σε κάποιο τουριστικό μαγαζί,έχετε τα μάτια σας 14.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αστυνομία: 107
Ασθενοφόρα: 104
Ελληνική πρεσβεία: +36 1 4132600
Πληροφορίες φαρμακείων: +36 1 2124311
Τουριστικές πληροφορίες:+36 1 438 8080
Ραδιοταξί: +36 1 2111111(City taxi)
                  +36 1 2222222(Fotaxi)
Ουγγρικοί σιδηρόδρομοι: +36 1 3228082
Πληροφορίες αεροδρομίου: +36 (1) 296-7000
Κρατήσεις αεροπορικών εισητηρίων:+36 (1) 510 0990


Αυτά απο εμένα,ελπίζω οι συμβουλές μου να σας βοηθήσουν να περάσετε καλά στο ταξίδι σας


Δείτε ακόμη το 1ο μέρος και το 2ο μέρος του αφιερώματος





2 σχόλια: