Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Διαφημίσεις της Q

Με αφορμή την πρόσφατη διαφήμιση της Q με τον γάϊδαρο, είπα να θυμηθώ και να ξεθάψω τις παλιές διαφημίσεις της Q,ξέρετε,εκείνες με τα στρογγυλά ανθρωπάκια που έλεγαν εξυπνάδες.Προσωπικά δεν μου άρεσαν διότι το χιούμορ τους ήταν νηπιακό,αλλά μονοπώλησαν τους δέκτες μας για αρκετά χρόνια

Κρητικοί:
Αντιλαλούν οι ρεματιές,αντιλαλούν ραχούλες:


Καπουτσίνο φρέντο:

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τα πιο συχνά ορθογραφικά διλήματα της γλώσσας μας

Δυστυχώς η ελληνική γλώσσα διαθέτει αρκετά περίπλοκο σύστημα φωνηέντων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες,κατάλοιπο από την αρχαία εποχή που η προφορά ήταν διαφορετική(π.χ. διαφορετική προφορά μακρών και βραχέων φωνηέντων),με αποτέλεσμα να έχουμε 3,4, ή και 5 διαφορετικά φωνήεντα και διφθόγγους που ακούγονται ακριβώς το ίδιο.Στις περισσότερες λέξεις υπάρχει συγκεκρειμένη σωστή ορθογραφία.Όμως υπάρχουν και αρκετές λέξεις που μπορεί να τις βλέπουμε γραμμένες 2 διαφορετικούς τρόπους και να θεωρούνται και οι 2 σωστοί,χωρίς να μπορεί κανείς να δώσει απάντηση με σιγουριά ποια ορθογραφία είναι η σωστή.Τα διλήματα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουνε προκύψει λόγο άγνοιας της ετοιμολογίας,προσπαθειών απλοποίησης ή ξένης προέλευσης κάποιων λέξεων.Τα πιο συχνά διλήματα είναι υ ή β,η ή ι,ε ή αι και υ ή φ.Παρακάτω θα αναλύσω μερικά από αυτά και θα αιτιολογήσω ποια ορθογραφία θεωρώ σωστότερη σε κάθε περίπτωση.

Αυγό ή αβγό?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Αυγό
Γιατί:Η προέλευση της λέξης αυγό(ή αβγό) είναι από παραφθορά της φράσης "τα ωά"(τα ωά -> τα ωγά -> ταυγά).Εφόσον ο φθόγγος β προέρχεται από αντικατάσταση του ω το οποίο είναι φωνήεν,θεωρώ ότι το υ που είναι επίσεις φωνήεν ταιριάζει καλύτερα απ'ότι το σύμφωνο β.

Αυτί ή αφτί?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Αυτί
Γιατί:Παρόμοια περίπτωση με παραπάνω.Το αυτί(ή αφτί) προήρθε από παραφθορά της φράσης "τα ωτία"(τα ωτία -> ταυτία ->ταυτιά).

Τρένο ή τραίνο?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Τραίνο
Γιατί:Η λέξη  είναι ξένης προέλευσης και προέρχεται από την αγγλική και γαλλική λέξη train.Αφού στα αγγλικά γράφεται με "ai",γιατί στα ελληνικά να γράφεται με ε?Γενικώς είμαι υπέρ της διατήρησης της ορθογραφίας μίας ξένης λέξης αντί της απλούστευσης.

Μπύρα ή μπίρα?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Μπύρα
Γιατί:Η προέλευση και η ετοιμολογία της λέξης μου είναι παντελώς άγνωστη.Στα αγγλικά γράφεται Beer,στα γερμανικά Bier και στα γαλλικά Biere.Βλέπουμε ότι παντού υπάρχη χρήση του γράμματος "e",άρα η πιό ταιριαστή ορθογραφία θα ήταν με "ει"(μπείρα).Όμως η συγκεκρειμένη ορθογραφία δεν υφίσταται,οπότε μεταξύ των 2 έγκυρων ορθογραφιών θα προτιμήσω το "υ" αφενός γιατί μου ταιριάζει καλύτερα στο μάτι (το μπίρα μου ξενίζει λίγο) και αφετέρου γιατί η ελληνική λέξη ζύθος γράφεται με υ.

Πάρτυ ή πάρτι?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Πάρτυ
Γιατί:H λέξη είναι ξένη και σε όλες τις γλώσσες γράφεται σαν party.Θεωρώ παράλογο να μπαίνει "ι" εφόσον η λέξη είναι άκλιτη και δεν είναι ελληνική.

Στυλο ή στιλό?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Στυλό
Γιατί:Η λέξη είναι γαλλικό αντιδάνειο από την ελληνική λέξη "στύλος"(λόγο της ομοιότητας του εργαλείου γραφής με μικροσκοπικό στύλο).Άρα η πιό λογική και σωστή γραφή θα ήταν με υ.

Καινούργιος ή καινούριος?
Ποιο προτιμώ από τα 2:Καινούριος
Γιατί:Αφού το ι στην συγκεκρειμένη περίπτωση από μόνο του προφέρεται σαν "γι" ,η προσθήκη του "γ" είναι εντελώς περιττή και άχρηστη.Διαφορετικά θα έπρεπε να γράφουμε και άλλες λέξεις με τον ίδιο τρόπο(π.χ. παιδγιά αντί παιδιά,ποτάμνια αντί ποτάμια,χαρτχιά αντί χαρτιά,καμπαναργιό αντί καμπαναριό)

Κλωτσιά ή κλοτσιά?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Κλωτσιά
Γιατί:Η ετοιμολογία της λέξης μου είναι τελείως άγνωστη,όμως το "ω" μου ταιριάζει πολύ καλύτερα οπτικά απ'ότι το "ο".Ίσως επειδή το έχω συνηθίσει έτσι από παλιά.

Βρωμιά ή βρομιά?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Βρωμιά
Γιατί:Ακόμη μία λέξη που δεν γνωρίζω από ποιά ρίζα προέρχεται.Ίσως να έχει ετοιμολογική συγγένεια με την βρώση(φαγητό,τροφή),οπότε δικαιολογείται η ορθογραφία με "ω". Εμπάση περιπτώση από θέμα συνήθειας και μόνο προτιμώ να το γράφω με "ω".

Φυστίκι ή φιστίκι?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Φιστίκι
Γιατί:Προέρχεται από την τούρκικη λέξη fistik που γράφεται με i,άρα η γραφή με υ είναι αδικαιολόγητη.

Μανώλης ή Μανόλης?
 Ποιο προτιμώ από τα 2: Μανώλης
Γιατί:Προέρχεται από το όνομα Εμμανουήλ.Η συλλαβή "ου" είναι μακρόπνοη,όπως όλοι οι δίφθογγοι.Άρα θα ήταν πιο λογικό να αντικατασταθεί με το μακρό ω παρά με το βραχύ ο.

Παιχνίδι ή παιγνίδι?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Παιχνίδι
Γιατί:Η αλήθεια είναι ότι η γραφή με γ θα ήταν πιό σωστή αφού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "παίγνιον".Γι'αυτό και η συγκεκρειμένη γραφή είναι και η πιό παλιά.Όμως κανείς στον προφορικό λόγο δεν το προφέρει με γ.Πιστέυω ότι η γραφή μίας λέξης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει και την ακριβή προφορά,οπότε θα προτιμήσω την γραφή με χ.

Ξύδι ή ξίδι?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Ξύδι
Γιατί:Ξέρω ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη όξος,άρα η λογική γραφή θα ήταν με ι(όξος->οξίδιον->ξίδιον->ξίδι).Όμως από συνήθεια και μόνο προτιμάω να το γράφω με υ αφού στις περισσότερες συσκευασίες ξυδιών(π.χ. ΤΟΠ), το γράφουν με υ.Για τον ίδιο λόγο προτιμώ και να γράφω ξυνός αντί ξινός παρόλο που το 2ο είναι πιο σωστό ετοιμολογικά.

Ξυπόλητος ή ξιπόλητος?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Ξυπόλητος
Γιατί:Γιατί προέρχεται από το στερητικό ξ(ε)+υπόδημα (αυτός που δεν φοράει υποδήματα)

Κτήριο ή κτίριο?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Κτήριο
Γιατί:Δεν γνωρίζω με σιγουριά την ετοιμολογία,αλλά πιθανόν να προέρχεται από το "κτίζω",άρα η πιο σωστή γραφή να είναι με "ι".Υπάρχει όμως και η θεωρία ότι προέρχεται από το "οικητήριον",άρα θα πρέπει να γράφεται με "η"Εγώ πάντως το βλέπω πολύ πιο συχνά γραμμένο με "η" παρά με "ι" και γι'αυτό έχω συνηθίσει να το γράφω κι εγώ με "η".

Βραδινός ή βραδυνός?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Βραδυνός
Γιατί:Προέρχεται από το "βράδυ" που γράφεται με υ

Εταιρεία ή εταιρία?
Ποιο προτιμώ από τα 2:Και τα 2
Γιατί:Νομίζω ότι και τα 2 είναι εξίσου σωστά και χρησημοποιούνται με την ίδια συχνότητα.Γι'αυτό και το γράφω όπως τύχει κάθε φορά.

Μείγμα ή μίγμα?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Μείγμα
Γιατί: Προέρχεται από την λέξη αναμειγνύω που γράφεται με "ει"

Καυγάς ή καβγάς?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Καβγάς
Γιατί:Η λέξη είναι τούρκικη(kavga).Η γραφή με υ δεν έχει κάποια λογική βάση.

Αλίμονο ή αλλοίμονο?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Αλίμονο
Γιατί:Η γραφή με 2 λ και "οι" είναι η παλαιά γραφή που πιθανόν να είναι και η σωστότερη ετοιμολογικά.Όμως σήμερα χρησημοποιείται κατακόρον η απλοποιημένη γραφή με 1 λ και "ι" και η παλιά ορθογραφία έχει σχεδόν ξεχαστεί εντελώς.

Παρφέ ή παρφαί?
Ποιο προτιμώ από τα 2: Παρφαί
Γιατί:Παρόλο που η γραφή με ε είναι πιο απλή και εμφανίζεται συχνότερα,επειδή η λέξη είναι γαλλική(Parfait) και είμαι κατά της αλλαγής της ορθογραφίας των ξένων λέξεων,προτιμώ το "αι"

Διόροφος ή διώροφος?(παρομοίως και τριόροφος ή τριώροφος)
Ποιο προτιμώ από τα 2: Διόροφος(και τριόροφος,τετραόροφος κ.ο.κ.)
Γιατί:Προέρχεται από τις λέξεις δύο+όροφος.Το υ από το δύο στις περισσότερες λέξεις απλοποιείται σε ι(π.χ. δίπορτος,διπρόσωπος,διήμερο).Όμως δέν βρίσκω καμία απολύτως λογική εξήγηση να το ο από τον όροφο να μετατραπεί σε ω.Η μόνη πιθανή εκδοχή είναι παλιότερα ο όροφος να γραφόταν ως ώροφος και να απλοποιήθηκε στην πορεία.


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Wacky packages-Παρωδίες γνωστών αμερικάνικων προϊόντων-Μέρος 2ο

Για το 1ο μέρος πατήστε εδώ

1.Καραμέλες Mentos


2.Σακούλες τροφίμων Baggies


3.Γιαούρτι Danone


4.Απορρυπαντικό Oxi Clean


5.Σκυλοτροφή Lucky Dog


6.Τσάϊ Lipton


7.Αναψυκτικό Dr Pepper


8. Φουρνάκι Easy-Bake


9.  Ξυραφάκια Jilette Mach 3


10.Υγρό ξεβουλώματος σωληνώσεων Drano




Δείτε ακόμη:
Wacky Packages-3o μέρος

Τα πιο ενοχλητικά πράγματα σε ένα ξενοδοχείο

Όλοι μας έχουμε μείνει τουλάχιστον μία φορά στην διάρκεια κάποιου ταξιδιού σε κάποιο ξενοδοχείο.Το δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένουμε,γίνεται προσωρινά το σπίτι μας για όσες μέρες διαρκεί το ταξίδι.Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μας ενοχλούν ή να μας εκνευρίζουν για όσο μένουμε στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου.Μερικά από τα πιο κοινά είναι:
Πολύ στενά δωμάτια που θυμίζουν κελί φυλακής


Νομίζω ότι είναι αρκετά εκνευριστικό για όλους να μην υπάρχει αρκετός χώρος στο δωμάτιο γύρω από τα έπιπλα και να πρέπει να περνάς πάνω από τις βαλίτσες,τα κρεβάτια και τα κομοδίνα για να κινηθείς μέσα στο δωμάτιο.Πόσο μάλλον αν είναι δίκλινο ή τρίκλινο,οπότε σκουντουφλάς συνέχεια επάνω στους "συγκατοίκους" σου.

Βρώμικα δωμάτια



 Τι πιο σιχαμερό από το να κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι με άγνωστης προέλευσης αηδιαστικούς λεκέδες επάνω στα στρώματα και στα σεντόνια,να πρέπει να  "διακοσμήσεις" την σιχαμερή τουαλέτα με αρκετά φύλλα χαρτιού υγείας προκειμένου να κάτσεις στην λεκάνη να κάνεις την ανάγκη σου χωρίς να κολλήσεις ηπατίτηδα C ή να αναγκάζεσαι να κάνεις ντους με σαγιονάρες προκειμένου να μην πατήσεις στην βρωμερή ντουζιέρα

Έλλειψη ζεστού νερού


Το ζεστό νερό είναι κάτι απαραίτητο που θα πρέπει να υπάρχει συνεχώς σε όλα τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου.Τα περισσότερα δωμάτια δεν έχουν αυτόνομο θερμοσίφωνα και παίρνουν ζεστό νερό από κεντρική παροχή.Όμως έχω καταλήξει σε αρκετά ξενοδοχεία να κάνω σκωτσέζικο ντούς και μετά από παράπονο στην ρεσεψιόν να μου πούν ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά οι ένοικοι των υπόλοιπων δωματίων που χαλάνε πολύ νερό.

Χαλασμένα air condition και ψυγεια

Κανονικά θα έπρεπε να μειώνεται αυτόματα η τιμή του δωματίου σε περίπτωση που υπάρχει κάτι χαλασμένο μέσα σε αυτό.Δυστυχώς στα περισσότερα ξενοδοχεία αυτό δεν γίνεται

Να μένεις σε δωμάτιο επάνω ορόφου και να μην υπάρχει ασανσέρ


Έχω δεί σε αρκετά ξενοδοχεία να μην υπάρχει ασανσέρ για τα δωμάτια των επάνω ορόφων.Σε άλλα ξενοδοχεία έχω δει να υπάρχει ασανσέρ,αλλά να είναι τόσο μικρό και στριμόκωλο που είναι αδύνατον να χωρέσει ένα άτομο με 2 βαλίτσες μέσα.Εφόσον στα ξενοδοχεία όλος ο κόσμος κουβαλάει βαλίτσες,θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικά ευρύχωρο ασανσέρ για όσα δωμάτια βρίσκονται σε επάνω ορόφους.

Κακή ηχομόνωση


Νομίζω ότι οποιοσδείποτε θα ενοχλούνταν αν την ώρα που ήθελε να κοιμηθεί ή να ξεκουραστεί άκουγε μουσική στην διαπασών από τους ενοίκους του αποπάνω δωματίου που μεράκλωσαν,το ροχαλητό του τύπου που κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο και τα βογκητά του ζευγαριού στο απέναντι δωμάτιο την ώρα που "αναστενάζουν οι σομιέδες"

Χαλασμένο φαγητό
Μία τροφική δηλητηρίαση είναι μακράν ο χειρότερος τρόπος να καταστρέψει κανείς τις διακοπές του,πόσο μάλλον αν προέρχεται απο φαγητό του ξενοδοχείου.Μου έχει τύχει σε διακοπές σε πεντάστερο ξενοδοχείο,συγγενικό μου πρόσωπο να πάθει τροφική δηλητηρίαση και μετά να μαθαίνω από την ρεσεψιόν ότι και κάμποσα άλλα άτομα που έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο είχαν ίδια "ωραία" συμπτώματα.Προφανώς κάτι σάπιο υπήρχε στο δείπνο του μπουφέ.Ντροπή και αίσχος!!!Αυτό και μόνο αρκούσε κατά την γνώμη μου για να αφαιρεθεί ένα αστέρι από τα 5.Κανονικά κάθε ξενοδοχείο οφείλει να αποζημιώνει τους πελάτες του σε περίπτωση που παθάινουν τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του,επιστρέφοντας τους όλο το ποσό χρέωσης του δωματίου.

Χρέωση στο WiFi

Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο εν έτη 2016 να υπάρχουν ξενοδοχεία που χρεώνουν το Wi-Fi τους στους πελάτες και μάλιστα με χρονοχρέωση!Κάτι τέτοιες γυφτιές κάνουν μόνο τα ελληνικά ξενοδοχεία.Μάλιστα στο προαναφερθέν πεντάστερο ξενοδοχείο εκτός του ότι το φαγητό ήταν σάπιο,οι χρεώσεις του Wi-Fi ήταν τόσο υψηλές που ακόμη και για 10' internet σύμφερε καλύτερα  να πάς σε ίντερνετ καφέ.Στο εξωτερικό σε όλα τα ξενοδοχεία τα Wi-Fi είναι εντελώς δωρεάν για τους πελάτες

Αγενές προσωπικό

Ο σεβασμός στους πελάτες είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο σε μία ξενοδοχειακή επιχοίρηση.Όμως δυστωχώς σε κάποια ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ελληνικών νησιών(δεν υπάρχουν πιο μεγάλοι απατεώνες και καιρδοσκόποι από τους ιδιοκτήτες δωματίων και ξενοδοχείων των νησιών) με μεγάλη τουριστική κίνηση μου έχει τύχει να συναντήσω την πιο αγενή και απαράδεκτη συμπεριφορά που έχω συναντήσει ποτέ.Έχει τύχει να με διώξουν από δωμάτιο επειδή λέρωσα το κουζινάκι του δωματίου καθώς μαγείρευα και κόλλησε το φαγητό στην κατσαρόλα,να φρακάρει η πόρτα του δωματίου,να με κατηγορήσουν ότι την χάλασα εγώ και να προσπαθήσουν να με χρεώσουν και τα κερατιάτικα για την επισκευή(προφανώς και δεν τα πλήρωσα),να πέσει το κουρτινόξυλο της μπαλκονόπορτας εννοείται χωρίς να το πειράξω και να έχουν το θράσος να με κατηγορήσουν ότι το έριξα επίτηδες προκειμένου να ζητήσω χαμηλότερη τιμή στο δωμάτιο.

Γενικά έχω παρατηρήσει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι αυτά που έχουν τα περισσότερα προβλήματα αφού στο εξωτερικό σε όσα ξενοδοχεία έχω μείνει,όλα ήταν OK.Και είναι κρίμα σε μία χώρα που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό να μην έχουμε σωστά ξενοδοχεία.Εσάς τι σας ενοχλεί περισσότερο στα ξενοδοχεία?Γράψτε το στα σχόλια.



Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Παροιμίες με Γιάννη



Του Άη Γιάννη σήμερα,μία από τις σημαντικότερες ονομαστικές γιορτές του έτους,και αφού ο Γιάννης είναι ο πιο συχνός πρωταγωνιστής των παροιμιών της λαϊκής μας παράδοσης,είπα να θυμηθώ και να γράψω όσες παροιμίες ξέρω με το όνομα Γιάννης:




-Τι κάνεις Γιάννη,κουκιά σπέρνω




-Γιάννη μου το μαντήλι σου,κι ας ειν' και λερωμένο




-Τι είχες Γιάννη,τί είχα πάντα




-Όχι Γιάννης,Γιαννάκης




-Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει




-Ακόμα δεν τον είδαμε,Γιάννη τον εβγάλαμε




-Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει




-45 Γιάννηδες,ενός κοκόρου γνώση




-Αν οι Γιάννηδες είχαν γνώση,θα μας δάνειζαν καμπόση




-Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί,πότε ο κώλος του πονεί


-Να σε κάψω Γιάννη,να σ'αλείψω μέλι/λάδι


-Όλη μέρα καλογιάννη και το βράδυ κακογιάννη


-Όλοι μιλούν για τ’ άρματα και ο Γιάννης για την πίτα


-Σέρνει ο Γιάννης το Γιαννάκη, κι η Γιαννάκαινα το Γιάννη


-Κάνε Γιάννο μ’ τη δουλειά σου, κι ύστερα και πάλι θεία σου.


-Γιάννη είχα Γιάννη έχω κι αν ποτέ μου θα χηρέψω, πάλι Γιάννη θα γυρέψω!


-Φοβάται ο Γιάννης το θεριό, και το θεριό το Γιάννη


-Τα καλά του Γιάννη θέλουμε, τον Γιάννη δεν τον θέλουμε


-Γιάννης και του Θεού η χάρη


-Κόψε κέδρο, φτιάξε Αντώνη και από πλάτανο Θανάση, εάν πεις και για το Γιάννη, όποιο ξύλο να ʽναι κάνει


-Ο Γιάννης ο σπανός μας λείπει


-Τρέξε Γιάννη γύρευε και Νικολό καρτέρει


-Ποιος κλάνει; Τον Γιάννη ρώτα


-Γιάννη, γιατί έκοψες το πεύκο, γιατί, γιατί, αγέρας θά ‘ναι λέει ο Γιάννης καί περπατεί
(αυτό νομίζω ήταν στοίχοι από κάποιο ποίημα που κάναμε στο σχολείο)





Αν ξέρετε κι άλλες παροιμίες με Γιάννηδες,γράψτε τις στα σχόλια και θα τις προσθέσω






Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα






Τέλος αφιερώνω σε όλους τους εορτάζοντες τα παρακάτω 2 τραγούδια: