Το Πάσχα είναι πολύ κοντά και ήδη έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι.Αν έχετε χρόνο και διάθεση και θέλετε να τηρείσετε τις παραδόσεις,φτιάξτε σπιτικά τσουρέκια αντί να αγοράσετε έτοιμα από τον φούρνο.Δεν είναι καθόλου δύσκολο.Ακουλουθεί η συνταγή:
Τσουρέκι πασχαλινό
Υλικά
1200 gr. αλέυριο
δυνατό(για τσουρέκι)
4 αυγά + 3 κόκκινα για το ντεκόρ
300 gr. ζάχαρη
160 gr. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
72 ml γάλα
200 ml νερό
1 κ.γ. μαστίχα
τριμμένη
1 βανίλια σκόνη
ξύσμα 1
πορτοκαλιού
80 gr. νωπή μαγιά(ή 2 φακελάκια ξηρή)
1 κ.γ. μαχλέπι
τριμμένο
Εκτέλεση: Βάζουμε
όλα τα υλικά μέσα σε 1 μπώλ και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον
γάντζο του μίξερ(αν δεν χωράνε τα μοιράζουμε σε 2 δόσεις) μέχρι να γίνει μία έυπλαστη μαλακή ζύμη(αν χρησημοποιείσουμε νωπή μαγιά,την διαλύουμε πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό).Προσθέτουμε λίγο αλέυρι αν χρειαστεί.Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
διπλασιαστεί σε όγκο (1-2 ώρες).Βάζουμε στα χέρια λίγο λάδι.Κάνουμε ένα απαλό
ανακάτεμα-χτύπημα και κόβουμε σε 3 μπαλάκια.Κόβουμε κάθε μπαλάκι στα 4 και τα πλάθουμε σε μακρυές και λεπτές λουρίδες σαν κορδόνια.Παίρνουμε τα κορδόνια ανά 4 και τα πλέκουμε σε πλεξούδες.Θα βγούν 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους.Αν θέλουμε βάζουμε πάνω σε κάθε τσουρέκι και ένα κόκκινο αυγό.Αλείφουμε με
αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο(30’-40’).Ψήνουμε
στους 175°C μέχρι να ροδίσουν.
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και μισή δόση,βάζοντας μισή ποσότητα απ'όλα τα υλικά και τηρώντας τις αναλογίες.Θα βγεί ένα αρκετά μεγάλο τσουρέκι.
Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας,μπορείτε να φτιάξετε και γεμιστά τσουρέκια με τον εξείς τρόπο:
Σπάμε 1 κουβερτούρα 200 gr σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μπώλ.Ρίχνουμε από πάνω περίπου 100 ml κρέμα γάλακτος και λιώνουμε στα μικροκύματα για 1' περίπου.Ανακατέυουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.Ρίχνουμε μέσα και 1-2 κουταλιές της σούπας μερέντα.Στην συνέχεια πλάθουμε 2 χοντρά κορδόνια από την ζύμη που είδαμε στην προηγούμεη συνταγή,τα πατάμε από πάνω και τα απλώνουμε σαν χαλί. Στρώνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο κέντρο των 2 κορδονιών και στην συνέχεια τα κλείνουμε καλά διπλώνοντάς τα.Στην συνέχεια τα πλέκουμε μεταξύ τους.Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο(30’-40’).Ψήνουμε στους 175°C μέχρι να ροδίσει(παρομοίως με τα παραδοσιακά τσουρέκια).Στην συνέχεια αν θέλουμε αλείφουμε απο πάνω με λιωμένη κουβερτούρα για επικάλυψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου