Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Μιάς που βρισκόμαστε 25 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα,θα αρχίσω να δημοσιέυω χριστουγεννιάτικες συνταγές.Θα ξεκινήσω με μία συνταγή που έρχεται από την Γερμανία.Πρόκειται για ένα ζεστό ποτό με βάση το κρασί που σε αρκετές χώρες το πίνουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.Στις γερμανόφωνες χώρες είναι γνωστό ως Glühwein,ενώ οι βρετανοί το ονομάζουν Mulled wine.Ιδανικό ποτό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Υλικά:
-750 ml κόκκινο κρασί
-1 πορτοκάλι (φλούδες και χυμό)
-4 ξύλα κανέλας
-12 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
-5-6 κόκκοι πιπεριού
-2 κ.σ μέλι
-μία πρέζα μοσχοκάρυδο
-5-6 κ.σ. brandy ή κονιάκ(προαιρετικά)


Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι κατά προτίμηση με peeler,προσέχοντας να μην πάρουμε το λευκό μέρος γιατί πικρίζει. Έπειτα το στύβουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το κρασί, τις πορτοκαλόφλουδες, το χυμό, τα γαρίφαλα, τα ξύλα κανέλας,το μέλι,το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά το μέλι.
Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε με το καπάκι για 15’ ώστε να πάρει το κρασί τα αρώματα.
Το σουρώνουμε σε ποτήρια κρασιού ή σε καράφα.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην βράσει το κρασί γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ.
Οι αναλογίες των υλικών είναι για 1 μπουκάλι κρασί(750 ml).Αν θέλουμε να φτιάξουμε λιγότερο,μειώνουμε αντίστοιχα και τις αναλογίες των υπόλοιπων υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου