Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Sachertorte

Πρόκειται για ένα αυστριακής προέλευσης γλυκό που συνηθίζεται να το τρώνε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.Είναι λίγο σύνθετο,αλλά αν είστε φαν τις ζαχαροπλαστικής αξίζει να το δοκιμάσετε:

Υλικά
Κέικ
6 ασπράδια
6 κρόκοι
160 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
70 γρ. άχνη ζάχαρη
130 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
180 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Γλάσο
230 γρ. ζάχαρη
290 γρ. νερό
80 γρ. νερό ζεστό
290 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:



Κέικ
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε την ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Αδειάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε την μισή μαρέγκα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας και έπειτα προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Γλάσο
Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 290 γρ. νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει στους 115°C (σε αυτή τη φάση το σιρόπι θα έχει αρχίσει να γίνεται καραμέλα, αλλά θα έχει ακόμα λευκό χρώμα). Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα, προσθέτουμε και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Γλασάρουμε το κέικ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, ώστε να σκληρύνει το γλάσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου