Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Έυκολα,γρήγορα και νόστιμα σπιτικά πατατάκια με 0% λιπαρά

Γιατί να αγοράζετε συνέχεια πατατάκια στα σακουλάκια,που είναι γεμάτα trans λιπαρά,αλάτι και πιθανόν συντηρητικά αφού μπορείτε να φτιάξετε  τα δικά σας φρέσκα και αγνά chips πανέυκολα στο σπίτι χωρίς ούτε μία σταγόνα λάδι.

Υλικά
2-3 μικρές πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι 
Μπαχαρικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
1)Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τις πατάτες.Εναλλακτικά αν δεν θέλουμε να φάμε την φλούδα,τις καθαρίζουμε.Προσωπικά τα προτιμώ με την φλούδα

2)Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες,όσο πιο λεπτές μπορούμε.Το καλύτερο είναι να τις κόψουμε στο μαντολίνο(δείτε εικόνα παρακάτω)




3)Τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο στεγνό πιάτο ή πιατέλα φτιάχνωντας μία λεπτή στρώση,προσέχωντας να μην αλληλλοεπικαλύπτονται οι φέτες

4)Πασπαλίζουμε από πάνω με αλάτι,πιπέρι και ότι άλλα μπαχαρικά.Μπορείτε να πειραματιστείτε συνδυάζοντας διάφορα "ενισχυτικά γέυσης" όπως ρίγανη,δυόσμο,πάπρικα,κάρυ και ότι άλλο καρύκευμα σας αρέσει.

5)Τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη ισχύ για 3-4 λεπτά,ανάλογα με την ισχύ του φούρνου σας, μέχρι να αρχίσουν να πέρνουν ελαφρύ χρώμα από την επάνω πλευρά.

*Αν δεν τα έχετε ξαναφτιάξει και επομένως δεν ξέρετε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζονται στον φούρνο σας για να γίνουν και φοβάστε μήπως τα κάψετε,βάλτε τα αρχικά για 3 λεπτά και αν δείτε ότι έχουν αρχίσει να ροδίζουν και να τραγανίζουν από πάνω τα βγάζετε και προχωράτε στο επόμενο βήμα.Αν ακόμη δεν έχουν τραγανίσει από την πάνω πλευρά,τα βάζετε για ακόμη 30-60".Στην συνέχεια σημειώστε τον χρόνο για να ξέρετε για τις επόμενες φορές.

6) Γυρνάμε όλα τα chips από την άλλη πλευρά.Μπορούμς να το κάνουμε πολύ έυκολα αναποδογυρίζοντάς τα όλα σε μία δέυτερη πιατέλα.Αν θέλουμε,για έξτρα γέυση προσθέτουμε αλάτι και καρυκέυματα και από την 2η πλευρά που τώρα είναι από πάνω.Τα "μαγειρέυουμε" στον φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 3 - 3.5 λεπτά,μέχρι να είναι τραγανά και από τις 2 πλευρές.Αν έχουμε πολλά άτομα,στο μεσοδιάστημα μέχρι να γίνουν ετοιμάζουμε και 2η φουρνιά

7)Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε σε μπωλάκι.

Γίνονται τραγανά και πεντανόστιμα και αν έχετε βάλει και καλής ποιότητας πατάτες(π.χ. νευροκοπίου) θα είναι πιο νόστιμα και από τα έτοιμα στα σακουλάκια.Και είναι και εντελώς υγιεινά αφού δεν έχουν απολύτως καθόλου λάδι ή λίπος.Προσέξτε μόνο μην καούν και πικρίσουν.Δώστε μεγάλη προσοχή στους χρόνους ψησίματος.Έχω κάνει αρκετές φορές chips με αυτόν τον τρόπο και στον δικό μου φούρνο(1000 W) θέλουν περίπου 3'20" λεπτά από κάθε πλευρά.Κρίμα που δεν έχω και φωτογραφίες να ανεβάσω.



Υ.Γ.:μην πιστέυεται σε ανοησίες του τύπου "ο φούρνος μικροκυμάτων είναι καρκινογόνος".Αυτές τις θεωρίες τις έχουν βγάλει κάτι αμόρφωτοι που ζουν 100 χρόνια πίσω και νομίζουν ότι όλες οι ακτινοβολίες είναι ραδιενεργές και θανατηφόρες.




3 σχόλια:

  1. Κάτι άλλο, πότε θα κάνετε επιτέλους το αφιέρωμα στα παλιά διαφημιστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε έχω χρόνο.Για χόμπι το έχω το blog,δεν με κυνηγάει κανείς

      Διαγραφή
    2. Τέλος πάντων, θέλουμε κι άλλες συνταγές να δημοσιεύσετε.

      Διαγραφή